ΦΛΩΡΙΝΑ Εντυπωσίασαν και χειροκροτήθηκαν οι «Μωμόγεροι» του Ποντιακού Συλλόγου Μανιακίου «Αμάσεια» - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Εντυπωσίασαν και χειροκροτήθηκαν οι «Μωμόγεροι» του Ποντιακού Συλλόγου Μανιακίου «Αμάσεια»

.

.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Εντυπωσίασαν και χειροκροτήθηκαν οι «Μωμόγεροι» του Ποντιακού Συλλόγου Μανιακίου «Αμάσεια»

Εντυπωσίασαν και χειροκροτήθηκαν οι «Μωμόγεροι» του Ποντιακού Συλλόγου Μανιακίου «Αμάσεια» στο Ξύλινο Χωριό της Φλώρινας, καλεσμένοι του δήμου Φλώρινας για τις εκδηλώσεις «Πολιτιστικός Χειμώνας 2018».


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

 Το ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων ή Μωμόερων ή και Μωμοέρια είναι από τις παλιότερες μορφές του ελληνικού λαϊκού θεάτρου. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, και έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Στην αναβίωση του εθίμου κεντρικό πρόσωπο είναι η νύφη, η οποία ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης, και για την οποία μονομαχούν ένα νέος και ένας γέρος άντρας. Η νίκη του νεότερου άντρα, που συμβολίζει τον νέο χρόνο λειτουργεί σημειολογικά, σηματοδοτώντας την αλλαγή του παλιού από τον νέο χρόνο.