Η ψηφοφορία των κομμάτων στη Βουλή για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος κατέδειξε για άλλη μια φορά την σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών κόσμων. Έκανε ακόμη πιο ευδιάκριτη τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει δύο διαφορετικές ιδεολογίες.
Από τη μια πλευρά είδαμε τον κόσμο του πολιτισμού της δημοκρατίας και της προόδου και από την άλλη αυτόν που επιζητά την επιστροφή στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε την αντιλαϊκή στάση της ΝΔ σε όλες τις προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανύπαρκτη στάση του ΚΙΝΑΛ (εκπροσωπήθηκε μόνο από έναν Βουλευτή), που απαξίωσε με τον τρόπο αυτό όλη αυτή την δημοκρατική διαδικασία.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση, οι οποίες υπερψηφίστηκαν και θα συζητηθούν στη δεύτερη φάση της συζήτησης, αφορούν, μεταξύ άλλων, στην:
• αναγνώριση του κοινωνικού δικαιώματος της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στην υγεία.
• εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια.
• κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του ελάχιστου μισθού και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των κοινωνικών εταίρων στη διαιτησία.
• αναγνώριση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση μέσω ενός ενιαίου συστήματος καθολικής κάλυψης, στο πλαίσιο δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος, που λειτουργεί βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας.
• θρησκευτική ουδετερότητα.
• ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
• καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία και αναλογικό εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές κ.α.
Αντίθετα οι βουλευτές της ΝΔ όχι μόνο δεν υπερψήφισαν τις παραπάνω συνταγματικές αλλαγές αλλά πρότειναν αλλαγές που θα ευνοούσαν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας και την αξιολόγηση στο δημόσιο έτσι όπως εσφαλμένα την είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν, οι οποίες καταψηφίστηκαν.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ποιοι θέλουν την δημοκρατία και τον πολίτη πρωταγωνιστή της κοινωνικής ζωής και ποιοι τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία στην αυτοδιοίκηση, ποιοι θέλουν ένα σύγχρονο, δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ποιοι την εκχώρησή του στις ασφαλιστικές εταιρίες, ποιοι είναι αυτοί που υπερασπίζονται την εργασία και ποιοι παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, ποιοι θεωρούν την υγεία κοινωνικό αγαθό και ποιοι εμπόρευμα.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισαν ούτε την διάταξη του άρθρου 101 παρ. 4 για την οικονομική και κοινωνική ενίσχυση των ορεινών περιοχών, όπως η Π.Ε. Φλώρινας!
Μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι οι πολίτες κατάλαβαν τις ουσιαστικές διαφορές των κομμάτων. Αντιλαμβάνονται ποιοι είναι αυτοί που εκπροσωπούν τα κοινωνικά δικαιώματα των πολλών και ποιοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων. Οι αλλαγές αυτές είναι δεδομένες και προς όφελος της κοινωνίας. Οι πολίτες δεν θα αφήσουν να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν και σε ό, τι πρεσβεύει το παλιό πολιτικό σύστημα.
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ