ΦΛΩΡΙΝΑ Τα προεόρτια και τα μεθεόρτια της επίσκεψης του Υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου στη Φλώρινα - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Τα προεόρτια και τα μεθεόρτια της επίσκεψης του Υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου στη Φλώρινα

.

.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Τα προεόρτια και τα μεθεόρτια της επίσκεψης του Υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου στη Φλώρινα

Σ. Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτριας Νέας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Οι διαπραγματεύσειςγια τη συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ακολούθησαν την εξής πορεία:

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
α) Συγκροτήθηκε  με επιλεκτική συμμετοχή Καθηγητώνη «Επιτροπή διερεύνησης συνεργειών μεταξύ του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας». Εντωμεταξύ,το ΥΠΕΠΘ αντικατέστησε  τα γ ́, δ ́ και ε ́ της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 και συνακόλουθα  την παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4485/2017 που απαγόρευαν την μετακίνηση μελών ΔΕΠ από τα περιφερειακά στα  κεντρικά ΑΕΙ. Το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου που δημοσιεύτηκε στις 8.6.2018  έκανε πλέον εφικτή τη μετακίνηση   των μελών ΔΕΠ από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ, με μερικές προϋποθέσεις. Με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου το αίτημα των 7 αιτούντων Καθηγητών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προαναφερθέντος Νόμου-σε σύνολο 36 μελών ΔΕΠ της Παιδαγωγικής Σχολής- πέρασε από τα Τμήματα της Παιδαγωγικής Σχολής, τα οποία και γνωμοδότησαν θετικά για την μετακίνηση όλων, η αναχώρησή τους ανεστάλη όμως στη Σύγκλητο, με τη νέα σύνθεσή της στην οποία μετείχαν  εκπρόσωποι των ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ κλπ του ιδρύματος.
β) Μετά  από τις συναντήσεις της Επιτροπής, για τις οποίες ουδόλως έλαβαν  γνώση τα μέλη ΔΕΠ, έγινε σύγκληση της Κοσμητείας της Παιδαγωγικής Σχολής, στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκαν 3 προτάσεις για την στρατηγική ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Προκρίθηκαν και ψηφίστηκαν δύο:  α) η πρόταση για Τμήμα Μουσικής Εκπαίδευσης και  β) η πρόταση για το Τμήμα Ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών. Απορρίφθηκε η πρόταση για Τμήμα Ψυχολογίας.  Μετά όμως  από παρατήρηση της Κοσμητόρισσας μπήκε ως τρίτη στη σειρά εκδοχή και το Τμήμα Ψυχολογίας. Δεν συμπεριλήφθηκε όμως στο Προκαταρκτικό σχέδιο πορίσματος για τη συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ που δημοσιεύτηκε στην Κοζάνη τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο πορίσματος,στις σελίδες 9 και 10 αναγράφεται ότι  στην Φλώρινα  θα λειτουργήσουν 3 σχολές α) η Σχολή κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών με 4 Τμήματα (εκ των οποίων τα δύο υφίστανται και τα άλλα δύο, το Τμήμα μουσικής εκπαίδευσης και το Τμήμα Ψηφιακών και ανθρωπιστικών σπουδών-σημ. δεν αναγράφεται πουθενά Τμήμα Ψυχολογίας. β) Η σχολή Καλών Τεχνών με υφιστάμενο το Τμήμα Εικαστικών και ΕφαρμοσμένωνΤεχνών και υπό ίδρυση το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών (Φλώρινα).γ) Η σχολή γεωπονικών σπουδών με Τμήμα γεωπονίας και Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.
γ)   Στη συνέχεια και ενόψει της επικείμενης «συνένωσης» ΑΕΙ-ΤΕΙ και της δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αντί των σχολών που αναγράφονται στο Προκαταρκτικό πόρισμα, αποφασίστηκε η ίδρυση του μη υφιστάμενου στο Πόρισμα των ΑΕΙ-ΤΕΙ Τμήματος Ψυχολογίας, η μη ίδρυση των περιληφθέντων και εγκριθέντων Τμημάτων Μουσικής Εκπαίδευσης και Ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών στην Σχολή Κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών (τέως Παιδαγωγική)  και η μη ίδρυση του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών στην Σχολή Εικαστικών.
δ) Η επίσκεψη του Υπουργού που έγινε από τις 1-3 Μαρτίου δεν διαφοροποίησε τα δεδομένα. Ο Υπουργός δεν επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο, τα μέλη ΔΕΠ δεν ήρθαν σε επαφή με τον Υπουργό-πλην μιαςεξαίρεσης-, η Κοσμητόρισσα δεν είχε προηγουμένως συγκαλέσει Συνέλευση, έστω για να λάβει ανατροφοδότηση από τα μέλη ΔΕΠ και για να μεταφέρει τα ερωτήματά τους προς τον Υπουργό. Οι αποφάσεις επομένως λήφθηκαν για μας χωρίς εμάς. Όπως μάλιστα διαφάνηκε από τις παρατηρήσεις της Καθηγήτριας  Ψυχολογίας  κυρίας Αλευριάδου, ούτε αυτή είχε ερωτηθεί σχετικά με τις προϋποθέσεις που έπρεπε να πληροί ένα Τμήμα Ψυχολογίας. Συγκεκριμένα, η κ. Αλευριάδου αναφέρεται στην έλλειψη μελέτης βιωσιμότητας του Τμήματος, στην απουσία ψυχολογικών και ψυχιατρικών δομών στο Νοσοκομείο της Φλώρινας για την πρακτική άσκηση των φοιτητών κλπ. και εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την συγκεκριμένη επιλογή.
ε) Επιπλέον υφίστανται και άλλα ζητήματα, όπως η Ίδρυση Ινστιτούτου ανθρωπιστικών σπουδών στην Κοζάνη, ενώ η Σχολή Ανθρωπιστικών είναι στη Φλώρινα, η ίδρυση Τμήματος προσχολικής φροντίδας στην Καστοριά, ενώ το Τμήμα Νηπιαγωγών είναι στη Φλώρινα, η αναφορά του Υπουργού σε πόλο Τεχνών Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας, η οποία, σε συνδυασμό με το στούντιο Κινηματογράφου που διαφημίζει ο κύριος Θέμις Μουμουλίδηςότι ιδρύεται στην Πτολεμαΐδα, οδηγεί σε εύλογες υποψίες για σύσταση Σχολής Κινηματογράφου στην Πτολεμαΐδα.
στ) Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το μνημονευθέν από τον δημοσιογράφο Μπάμπη Τριανταφυλλίδη στο Βήμα της Φλώρινας της 7.3.2019 άρθρο 10 & 8 του νομοσχεδίου υπό διαβούλευση, το οποίο αφήνει ελεύθερη την μετακίνηση όλων των μελών ΔΕΠ προς τα νέα Τμήματα (βλ. της Κοζάνης). Επειδή η Κοζάνη είναι πολύ πιο κοντά στα σπίτια των περισσότερων μελών ΔΕΠ, είναι εύλογο ότι οι απώλειες των Τμημάτων της Φλώρινας σε έμψυχο δυναμικό θα είναι μη ελέγξιμες, ακόμα και αν, όπως είπε ο Υπουργός στη συνέντευξή του, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ανάγκης μετακίνησης των μελών ΔΕΠ όταν το γνωστικό τους αντικείμενο διευρύνεται, μπουν κάποιοι μικροί περιορισμοί μετακινήσεων εκ των υστέρων.
Ο Υπουργός ήρθε και έφυγε. Τα μεθεόρτια όμως της επίσκεψής του είναι παρόντα στη Φλώρινα. Και θα τα βρούμε μπροστά μας.