Συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα στα πλαίσια της ανοιχτή σύσκεψης φορέων για την απολιγνιτοποίηση
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στους δημοσιογράφους σημείωσε αρχικά ότι είναι αναγκαία πλέον η ωρίμανση της συζήτησης στις τοπικές κοινωνίας, εφόσον κατατίθεται ένα σοβαρό σχέδιο και ο αναγκαίος χρόνοςγι’ αυτό. «…όπως ξέρουμε όλοι έγινε μια εξαγγελία η οποία δεν στηρίζεται σε κανέναν σχεδιασμό, σε καμία μελέτη και αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία», δήλωσε.
Έπειτα, κατέθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενάντια στην απολιγνιτοποίηση αφού ο Α. Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας υπέγραψε την Συνθήκη των Παρισίων, διότι η κλιματική αλλαγή κάνει πλέον έντονη την παρουσία της. «…αλλά αυτή η μετάβαση για να είναι δίκαιη, απαιτείται σχεδιασμός, χρόνος και χρηματοδότηση». Τόνισε ότι το σημείο εκκίνησης της κάθε περιοχής δεν είναι ίδιο, σημειώνοντας την διαχρονική υστέρηση της Δυτικής Μακεδονίας με τις πολιτικές συνοχής να μην αποδίδουν διαχρονικά. «Όταν μιλάμε για μία τόσο βίαιη μετάβαση -σε καμία περίπτωση δεν είναι δίκαιη- γιατί θα οδηγήσει κάποιες περιοχές στην ερήμωση. Τίθεται πολύ σοβαρό ζήτημα και γι’ αυτό είμαστε όλοι εδώ. Η κουβέντα πρέπει να ξεκινήσει μεταξύ όλων των φορέων και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα διασφαλίζουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».
Ακόμη, σχετικά με την ανοιχτή σύσκεψη, κατέθεσε ότι η κουβέντα είναι μεγάλη και δείχνει ότι θα υπάρξει συνεννόηση διότι όλοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να νιώσει μία πίεση και να αφήσει τις εξαγγελίες προχωρώντας σε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο -όχι σαν αυτό που παρουσίασε στην παρωδία-ημερίδα, το οποίο δεν ήταν τίποτα…», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ερωτήθηκε για το ΕΣΕΚ που συνέταξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αν πλέον επιμένει σε αυτό το σχέδιο που έθετε ως χρονικό ορίζοντα το 2050 για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και δήλωσε: « Εμείς όταν κάναμε αυτό το σχέδιο ως μία κυβέρνηση που είχε στον ορίζοντά της την απολιγνιτοποίηση σε άλλον χρόνο, το κάναμε σε βήματα. Πρώτο και κύριο είναι ότι θέσαμε στην Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει αυτόν τον οδικό χάρτη. Σήμερα όμως, όταν η απολιγνιτοποίηση έρχεται πιο κοντά, καταλαβαίνετε ότι κι αυτό είναι στον αέρα και πρέπει να μπουν άλλα δεδομένα και να επανασχεδιαστεί. Ήμασταν η πρώτη χώρα που απέκτησε το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο συγκέντρωσε 30 εκ. ευρώ το 2018 και άλλα 30 εκ. ευρώ το 2019. Έχουμε παρέμβει με ερώτηση στην Βουλή, στον αρμόδιο Υπουργό, γιατί αυτά τα χρήματα δεν διατίθενται στην περιοχή για δράσεις που συζητήσαμε κατά τα περιφερειακά συνέδρια που κάναμε. Μιλάμε για ενεργειακές κοινότητες, για τον αγροτικό τομέα, για καινοτομία και εναλλακτικά καύσιμα. Όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ τα έχει παγώσει και εξαγγέλλει και φέρνει ακόμα νωρίτερα την απολιγνιτοποίηση ». Σημείωσε λοιπόν πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 1/3 της ενέργειας να προέρχεται από τον λιγνίτη σε μεγαλύτερο χρόνο και η αντικατάσταση των μονάδων να γινόταν σταδιακά με Α.Π.Ε. «…εδώ βλέπουμε ότι όλη αυτή ιστορία γίνεται για να πάμε στο φυσικό αέριο που είναι επίσης ορυκτό καύσιμο…επομένως καταλαβαίνουμε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι ένα μέρος της απανθρακοποίησης, δεν είναι το όλον. Πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι και με το φυσικό αέριο σε 10-15 χρόνια θα έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις με ορυκτό καύσιμο. Όλες αυτές οι ενέργειες και η έλλειψη σχεδιασμού είναι μια οριζόντια πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Εμείς πρέπει να δράσουμε και συγχρόνως, θα το δηλώσω και στην σύσκεψη, πρέπει να ετοιμάσουμε και το δικό μας σχέδιο».