ΦΛΩΡΙΝΑ Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα αγώνα τον εργαζομένων. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα αγώνα τον εργαζομένων.

.

.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα αγώνα τον εργαζομένων.

Η Εργατική πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων.
 Ενός αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για κράτος πρόνοιας, για αξιοπρεπή δουλειά, για κοινωνική ασφάλιση.
 Για μια κοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες, ίσων ευκαιριών με κοινωνική συνοχή με ανάπτυξη και ισχυρούς θεσμούς δικαίου για όλους.





Από το μακρινό παρελθόν η Πρωτομαγιά ήταν μια γιορτή υποδοχής της Άνοιξης που είχε τις ρίζες της στην Ρώμη και στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν γιορτή της γονιμότητας με στολισμένα κοντάρια,  με ανθοστόλιστα στεφάνια, και γενικό γλέντι. Αυτή η συνήθεια κρατιέται ακόμα και σήμερα  σε αρκετά μέρη του κόσμου, αλλά πριν από 130 χρόνια η 1η Μάη πρόβαλε ως ημέρα Διεθνούς εορτασμού της Εργατικής Τάξης.
Το 1864 η Διεθνής Ένωση Εργατών της Αμερικής  έβαλε για πρώτη φορά επίσημα την διεκδίκηση του οκταώρου.
Ο  Μάιος του 1886 στο Σικάγο ήταν σταθμός στην   ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Τον Απρίλιο του 1886 ξεκίνησαν  μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στο Σικάγο, και σε άλλες πόλεις της Αμερικής, με αιτήματα τη θέσπιση του οκταώρου, καλύτερες συνθήκες εργασίας, και την κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια με πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Πολύ γρήγορα Πρωτομαγιάτικες απεργίες επεκτάθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά την Πρωτομαγιά του 1911 οργανώνεται συλλαλητήριο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με αιτήματα 8 ώρες δουλειά 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνου. Η αστυνομία συλλαμβάνει τους οργανωτές και οι εκδηλώσεις λήγουν με επεισόδια.
Τα γεγονότα της Εργατικής Πρωτομαγιάς δημιούργησαν πολιτισμό και  ενέπνευσαν κορυφαίους  καλλιτέχνες  ζωγράφους, γλύπτες,  και τους μεγάλους ποιητές μας.
Από το 1886 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 130 χρόνια και τα αιτήματα της εργατικής τάξης παραμένουν σήμερα επίκαιρα.
Οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι βάζουν στην άκρη ό,τι τους χωρίζει και είναι έτοιμοι και πάλι να δώσουν αγώνες για την αποκατάσταση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
 Για τον τερματισμό της λεηλασίας του τόπου, από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και από τους διεθνείς τοκογλύφους, που μέσω του δανεισμού της χώρας προσπαθούν να επιβάλλουν έναν οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα αντίστοιχο του 1886.  Ήδη ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας έχει αναγκαστεί να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη κρίση χρέους των 6 χρόνων λιτότητας, που προκάλεσε περιορισμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μείωση των εισοδημάτων πάνω από 50%, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, την αποδιοργάνωση των κοινωνικών δομών, τη δραματική αύξηση της ανεργίας που ξεπερνά το 30%, και την αδήλωτη εργασία η όποια κινείται σταθερά τα τελευταία χρόνια πάνω από το 30%.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, και οι επιστήμονες    με θάρρος δυναμώνουν τον αγώνα τους ενάντια σε εκείνους που επιβουλεύονται τη λαϊκή κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας και υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιδείξει πνεύμα ρεαλισμού, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σταματώντας τους εκβιασμούς, τις ασφυκτικές πιέσεις, για νέα μέτρα που και πάλι θα οδηγήσουν σε μια παράλογη λιτότητα, η όποια θα φέρει για άλλη μια φορά αποσταθεροποίηση στον τόπο.
Κάτω από όλες αυτές της συνθήκες, η Εργατική Πρωτομαγιά  είναι ημέρα αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, ημέρα υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους, των ασφαλιστικών κατακτήσεων, της επαναφοράς του κατωτάτου μισθού
Για την δημιουργία   νέων θέσεων εργασίας και την υπεράσπιση  των συλλογικών συμβάσεων ενάντια  στις  ατομικές  συμβάσεις που αποδιοργανώνουν τους όρους και την αμοιβή της εργασίας.
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.
 Είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ΟΧΙ στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους, ΟΧΙ το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ΟΧΙ στη φοροεπιδρομή και στις κατασχέσεις των σπιτιών μας, ΟΧΙ στην ανέχεια και την υποδούλωση, ΟΧΙ στην καταστροφή της ζωής μας.
Σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τα συνδικάτα να διεκδικούν:
Την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2010, τον Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, αξιοπρεπείς συντάξεις και όχι επιδόματα φτώχειας, κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας.
 Η Εργατική Πρωτομαγιά , οφείλει και πρέπει να είναι εφαλτήριο αγώνων για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων γιατί η εργασία είναι αυτονόητο δικαίωμα όλων.
Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία.
 

Νίκος Ντίνος Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων ΠΑΣΥΠ/ΔΕΗ.