ΦΛΩΡΙΝΑ Ακόμη και το ενδεχόμενο “λουκέτου” εξετάζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ όλης της χώρας μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει ουσιαστικά για φέτος 24 τμήματα της περιφέρειας. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ακόμη και το ενδεχόμενο “λουκέτου” εξετάζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ όλης της χώρας μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει ουσιαστικά για φέτος 24 τμήματα της περιφέρειας.

.

.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ακόμη και το ενδεχόμενο “λουκέτου” εξετάζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ όλης της χώρας μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει ουσιαστικά για φέτος 24 τμήματα της περιφέρειας.


Στην έκτακτη σύνοδό τους, που θα γίνει την Παρασκευή, θα συζητήσουν διεξοδικά το θέμα που τους προβληματίζει, αλλά και τους αδικεί, όπως τονίζουν. Μάλιστα μερικοί κάνουν λόγο ακόμη και για κίνδυνο μετάλλαξης σε κολέγια.

Ένα από τα ΤΕΙ που δέχεται σημαντική μείωση στους εισακτέους είναι το Δυτικής Μακεδονίας. Οι θέσεις περιορίζονται κατά 3.600 και σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ τρία τμήματα (Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής στη Φλώρινα και Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού στα Γρεβενά) δεν θα δεχτούν εισακτέους για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Σήμερα η διοίκηση του ΤΕΙ θα παραστεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, για να ζητήσει τη συμπαράσταση των φορέων της περιοχής. Αύριο έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται ακόμη και κλείσιμο του ιδρύματος.
“Θεωρούμε ότι η απόφαση του υπουργείου ήταν σκόπιμη και εσκεμμένη. Φοβόμαστε ότι προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των περιφερειακών ιδρυμάτων, με στόχο να τα μετατρέψει σε περιφερειακά κολέγια. Απευχόμαστε αυτό το ενδεχόμενο”, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χαραλαμπίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ναπολέων Μαραβέγιας έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για το κλείσιμο τριών τμημάτων του ιδρύματος σε Κεφαλονιά και Λευκάδα.
Σε ανακοίνωσή του το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης σημειώνει πως πάγια θέση του ήταν και είναι η οποιαδήποτε αλλαγή στο συνολικό ανασχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης να συμπεριλάβει τις απόψεις των διοικήσεων των ιδρυμάτων. Διαμαρτύρεται επίσης για τον αφανισμό του κλάδου της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών από τον τεχνολογικό τομέα, καταργώντας εκτός από το τμήμα Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στη Θεσσαλονίκη το τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας στο ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς και το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.