ΦΛΩΡΙΝΑ Από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Έκτακτο Δελτίο πρόγνωσης καιρού που ισχύει από την Δευτέρα 9/7/2012 - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Έκτακτο Δελτίο πρόγνωσης καιρού που ισχύει από την Δευτέρα 9/7/2012

.

.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Έκτακτο Δελτίο πρόγνωσης καιρού που ισχύει από την Δευτέρα 9/7/2012


Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να εξακολουθήσουν και τις επόμενες  ημέρες με μικρές αυξομειώσεις .
Στη Δυτική Μακεδονία η μέγιστη τιμή θα φτάσει τους 37 βαθμούς και κατά περιόδους τους 38 με 39  βαθμούς Κελσίου.
   
Μέτρα και οδηγίες  από την  Πολιτική Προστασία

 Γενικές οδηγίες και μέτρα Αυτοπροστασίας  από τις υψηλές θερμοκρασίες
Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 32°C, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C).
Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία, θερμική εξάντληση ως και θερμοπληξία η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Πιο ευάλωτες είναι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) καθώς και άτομα τα οποία εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Επεισόδια υψηλών θερμοκρασιών ή καύσωνα παρατηρούνται στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο, όταν δημιουργούνται συνθήκες θερμής εισβολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από την Βόρεια Αφρική προς την χώρα μας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Οι περιοχές οι οποίες συνήθως πλήττονται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η Δυτική Ελλάδα και τα ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας χώρας.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα οι υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να δημιουργήσουν δυσμενέστερες καταστάσεις σε σχέση με την ύπαιθρο. Τα κτήρια και η άσφαλτος των δρόμων συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά θερμότητας κατά την διάρκεια της ημέρας, τα οποία και αποδίδουν στην ατμόσφαιρα κατά τις νυκτερινές ώρες, με αποτέλεσμα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων ακόμα και τις νυκτερινές ώρες η θερμοκρασία να παραμένει υψηλή, επιτείνοντας την αίσθηση των υψηλών θερμοκρασιών στους κατοίκους.
Τι μπορεί να κάνει όμως κανείς για να αποφύγει τα δυσάρεστα αποτελέσματα των υψηλών θερμοκρασιών;
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα,
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων).
Συνιστώνται  χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
 ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ
Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
Τέλος, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί oi λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, στις οποίες ανήκουν τα βρέφη, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες και διαβήτη, ενώ σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας να επικοινωνήσουν αμέσως με τον προσωπικό τους ιατρό, τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή να επισκεφθούν το πλησιέστερο νοσοκομείο.