Υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες, μεταξύ της Π.Ε. Φλώρινας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μια πολύ σημαντική για την περιοχή της Φλώρινας Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: «Μελέτη αντικατάστασης της σόγιας στη διατροφή των αιγοπροβάτων της Π.Ε. Φλώρινας».
Σκοπός του προγράμματος, διάρκειας 18 μηνών, είναι η διεξαγωγή έρευνας που αφορά στη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης κτηνοτροφικών ψυχανθών (μηδικής, βίκου, κουκιού, ρεβυθιού κ.ά.) καθώς και άλλων φυσικών νομευτικών πόρων (βοσκότοποι, τοπικά παραγόμενες ζωοτροφές κ.ά.) στη διατροφή των προβάτων.
Στόχος του έργου είναι η μελλοντική παραγωγή πιστοποιημένων παραδοσιακών ζωοκομικών προϊόντων (κρέας, γάλα, τυρί κ.ά.) στις ορεινές περιοχές της ΠΕ Φλώρινας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επίδραση της χρήσης των ζωοτροφών αυτών στην παραγωγικότητα και οικονομικότητα των εκτροφών καθώς και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Τα αντικείμενα της έρευνας είναι σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:
• Αξιολόγηση ζωοτροφών του χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Φλώρινας.
• Εκτίμηση της παραγωγής και της ποιότητας της βοσκήσιμης ύλης στα λιβαδικά οικοσυστήματα των ορεινών περιοχών της Π.Ε. Φλώρινας.
• Καλλιέργεια κτηνοτροφικών ψυχανθών και χρησιμοποίησή τους στη διατροφή των προβάτων σε συνδυασμό με άλλες τοπικά παραγόμενες ζωοτροφές.
• Έλεγχος των αποδόσεων δυο πειραματικών ποιμνίων προβάτων.
• Έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων ζωοκομικών προϊόντων (κρέας, γάλα κ.ά.).
• Οικονομικότητα παραγωγής κτηνοτροφικών ψυχανθών στην περιοχή μελέτης.
• Συγκριτική τεχνικοοικονομική μελέτη των δυο συστημάτων-μεθόδων εκτροφής-παραγωγής (συμβατική διατροφή –χρήση κτηνοτροφικών ψυχανθών και άλλων τοπικά παραγόμενων ζωοτροφών) με υπολογισμό οικονομικών αποτελεσμάτων.
Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου θα είναι από την πλευρά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ ο Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής κ. Δημήτριος Ντότας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την ποιοτική και ποσοτική εκτέλεση του έργου και από την πλευρά της Π.Ε. Φλώρινας ο Δρ. Βασίλειος Άμπας, Προϊστάμενος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φλώρινας.
Σύμφωνα με τον κ. Ντότα «η χρησιμοποίηση κτηνοτροφικών ψυχανθών στη διατροφή των αιγοπροβάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την τοπική οικονομία, λόγω της αξιοποίησης τοπικών προϊόντων φυτικής παραγωγής στη ζωική παραγωγή και της αναμενόμενης επίδρασής τους στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Ακόμη, θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να γίνει πλήρης αντικατάσταση της σόγιας, η οποία και συναλλαγματική αιμορραγία προκαλεί αλλά είναι και γενετικά τροποποιημένη».
Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης «τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να αξιοποιηθούν πρακτικά για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και την έναρξη παραγωγής τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, θετικές επιδράσεις στο τοπικό οικοσύστημα, στην ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην Π.Ε. Φλώρινας και της Περιφέρειας γενικότερα».