ΦΛΩΡΙΝΑ Βαλκανική Εκθεση Νίκης Φλώρινας, εντός ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου! Ειδικά κάθε 21 Μαϊου, του Αγίου Κωνσταντίνου, διενέργεια και Βαλκανικής Εμποροπανήγυρης! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Βαλκανική Εκθεση Νίκης Φλώρινας, εντός ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου! Ειδικά κάθε 21 Μαϊου, του Αγίου Κωνσταντίνου, διενέργεια και Βαλκανικής Εμποροπανήγυρης!

.

.

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Βαλκανική Εκθεση Νίκης Φλώρινας, εντός ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου! Ειδικά κάθε 21 Μαϊου, του Αγίου Κωνσταντίνου, διενέργεια και Βαλκανικής Εμποροπανήγυρης!

  Η  Έκθεση, η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου και η Βαλκανική Εμποροπανήγυρις είναι 3 διαφορετικά πράγματα, που μπορούν όμως να συνδυάζονται με μοναδικό διασυνοριακό τρόπο στην περιοχή της Νίκης Φλώρινας, εντός του ελληνικού εδάφους, με τις κατάλληλες βαλκανικές συμφωνίες!
 Aς  δούμε τις 3 περιπτώσεις ξεχωριστά: 


1)    Η  Βαλκανική Εκθεση Νίκης  μπορεί να είναι κατά τα πρότυπα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης  έως  (το ελάχιστο) να έχει προσθετικά τη μορφή  Εμπορικού Διαβαλκανικού Κέντρου, που να περιλαμβάνει  μαζί και Βαλκανικό Διαμετακομιστικό Κέντρο χονδρικού και λιανικού Εμπορίου, Βαλκανικό Δημοπρατήριο Αγροτικών και λοιπών προϊόντων !
           Το καινούργιο Τελωνείο Νίκης Φλώρινας!

    Να έχει θεσμοθετηθεί  Διεθνής Βαλκανική  η περιοχή όλου  του Δημοτικού-Τοπικού Διαμερίσματος της Νίκης Φλώρινας,σε όλα τα όριά του, προκειμένου να  γίνουν οι απαραίτητες υποδομές , με επιλογή να χρησιμοποιηθούν, εκτός των άλλων και  οι υπάρχουσες , όλων των εγκαταστάσεων του παλιού τελωνείου Νίκης Φλώρινας και των πέριξ αυτών! 
    Να παρέχεται η δυνατότητα αφενός να έχουν  «περίπτερα» όλες οι βαλκανικές χώρες  αλλά και ξεχωριστά  κάθε επιχείρηση, με  πρόβλεψη  δημιουργίας «εμπορικών στοών»  δίπλα και πέριξ στα επίσημα  κρατικά περίπτερα κάθε βαλκανικής χώρας!
     Μέσα στις  «εμπορικές στοές» να λειτουργούν ξεχωριστά  καταστήματα( ή παραρτήματα τους), όλου του φάσματος του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας !
       Εννοείται ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για  τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες Φλώρινας και Δυτικής Μακεδονίας και αντίστοιχα όλων των όμορων  Μοναστηρίου, Κορυτσάς κλπ.
      Να υπάρχει η πρόβλεψη  για ξεχωριστά  «υποπερίπτερα»  μεγάλων επιχειρήσεων που συμμετέχουν σαν μέτοχοι ή χορηγοί , πχ  ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ ( χορηγός επικοινωνίας- διαφήμισης σε όλο το δίκτυό της)!

       Ας σκεφτούμε  ότι  οι ξενοδόχοι της Χώρας ( Χαλκιδικής κλπ) , για παράδειγμα , να χορηγούν κουπόνια  1 εβδομάδας δωρεάν  διακοπές  στις ελληνικές θάλασσες, με κλήρωση 1 στους 5 ή 1 στους 10, σε όσους κάνουν τα ψώνια τους στην Διαβαλκανική Περιοχή Νίκης (συνολικά)! 
       Η περιοχή μπορεί  να γίνει μια  μεγάλη  «βαλκανική στρούγκα», να αντλείται σημαντικό μέρος από την βαλκανική  αγοραστική δύναμη, εντός των φλωριναίου εδάφους, χωρίς παράλληλα να φεύγει φλωριναία  αγοραστική δύναμη από την περιοχή Φλώρινας και Δυτικής Μακεδονίας!
       Και βεβαίως, οι πολίτες της  Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται  προϊόντα σε βαλκανικές τιμές ( πχ  πετρέλαιο,  βενζίνη κλπ)  εντός του ελληνικού εδάφους, ακόμα και από επιχειρήσεις ελληνικών ή μικτών συμφερόντων! 
       Βεβαίως, κάθε συμμετέχουσα χώρα  θα έχει τα ανάλογα εμπορικά ποσοστά της, με το δεδομένο δε ότι η χώρα μας ανήκει και στους ευρωπαικούς  θεσμούς , οι 2 όμοροι γείτονες( χώρες , Δήμοι, επιχειρήσεις  τους)  θα έχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη ( συγκριτικά  πάντα των μεγεθών) από ότι  μεγαλύτερες ,πιο απομακρυσμένες, βαλκανικές και μη χώρες! 
      
      Το παρόν σκεπτικό έχει   τροχειοδεικτικό και διαμορφούμενο( αν και τεχνοκρατικό)  χαρακτήρα, με πρώτη σύλληψη της ιδέας στις  παρακάτω 2 σχετικές  αναρτήσεις, αξίζει να ξαναδιαβαστούν :   

ΑΔΕΙΑ ΚΤΙΡΙΑ :Η AΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Η΄ ΤΗ ΝΙΚΗΦΛΩΡΙΝΑΣ

2)       Το παραπάνω ευρύτερο και σωτήριο για την περιοχή μας σκεπτικό μπορεί να γίνεται  σε  θεσμοθετημένο και στηριζόμενο περιβάλλον  Ζώνης Ελεύθερου  Εμπορίου, η διαφορά του παρόντος  είναι να είναι διεθνές , με ελεύθερα διαμορφούμες τιμές αλλά και λοιπές παραμέτρους ( από εργασία, έως ειδικό φορολογικό καθεστώς ,όπως στα αφορολόγητα κλπ)!
Η  είσοδος  και η έξοδος ατόμων, προϊόντων και υπηρεσιών  εντός της Διαβαλκανικής  Περιοχής  δεν θα έχει  διατυπώσεις  και διαβατήρια, εφόσον θα θεωρείται  μετάβαση εντός ειδικής διεθνούς εμπορικής ζώνης!
   Το μέγεθος της  οικονομικού εύρους του εγχειρήματος θα σημάνει ικανή απορρόφηση εργατικού δυναμικού στην περιοχή( παρότι αναγκαστικά με  μικρότερες αποδοχές), σε συνθήκες πλήρους τοπικής  απορρόφησης και εισροής νέου, ώστε να υπάρχει κίνητρο μη φυγής, έως και επανόδου  και παλλινόστησης!    

3)       Κάθε διεθνές εμπορικό εγχείρημα επιβάλλεται  να έχει  και άλλες καταβολές και συνεκτικά στοιχεία, εν προκειμένω  βαλκανικά, που είναι στην περίπτωσή μας τα κοινά  Βυζαντινά και η Ορθοδοξία  στον κόσμο των Ελλήνων, των Αλβανών , όλων των Σλάβων( πρώην Γιουγκοσλάβων,Βουλγάρων κλπ) , των Ρουμάνων, όλης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κι όχι μόνο! 
Στην Νίκη Φλώρινας βρίσκεται ο ελληνορθόδοξος Ναός  του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης , αρκετά  χιλιόμετρα  κάτω  από τη Ναϊσσό ( σημερινό Νις της Σερβίας) , γεννήτορα πόλη του  Αγίου και Μεγάλου Κωνσταντίνου  ( τριγλάβατς  τσάρε  Κωνσταντίν , για τους Σέρβους)! 
   Μπορεί η Νίκη Φλώρινας, αφενός όλο το χρόνο να αποτελεί, εκτός των άλλων και σημείο βαλκανικής εμπορικότητας   εκλησιαστικών ειδών ( είπε κανείς τίποτα; ) μεταξύ  χερσονήσου του Αθω, Βαλκανικής  χερσονήσου του Αίμου και σε όλο τον Ορθόδοξο Κόσμο! 
   Να επισφραγίζεται  δε  με μεγάλη  γενική Βαλκανική Εμποροπανήγυρη  πέριξ της ημερομηνίας  της 21ης Μαιου  εκάστου έτους στη Νίκη Φλώρινας , ημέρα  εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , με παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις και σε Αμύνταιο και όπου αλλού υπάρχει πολιούχος (και μη) ! 
    Να χρησιμοποιηθεί αφενός  η  παραδοσιακή τεχνογνωσία διοργάνωσης  Εμποροπανήγυρης και των Αμυνταιωτών αλλά και λοιπή διεθνής  νεωτεριστική ηλεκτρονική και διαδικτυακή τεχνογνωσία και τεχνολογία!




         Κων/νος  Χ. Μπομπότας 

 ΥΓ:   Η συμβολική φωτό, λήφθηκε  1 -2-2013  μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νίκη Φλώρινας ! 
           Το αριστερό χέρι δείχνει μπροστά, στο Νίς της Σερβίας, γεννήτορα του Αγίου Κωνσταντίνου , ενώ το δεξί χέρι δείχνει δεξιά , την Πόλη που έκτισε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ως Πρωτεύουσα της Νέας Ρώμης! 

           Του κάθε Νις και της κάθε  Πόλης, για ανθρώπους, περιοχές, σύνολα και πολιτισμούς, για όλη την ανθρωπότητα!